Uitvaartwensen.
Alle uitvaartwensen op een rij.
Vooraf vastleggen
Steeds meer mensen willen tijdens het leven hun wensen voor hun uitvaart bespreken en vastleggen. De reden hiervoor zijn divers: de één wil zelf de regie in handen houden, een ander wil de kinderen niet belasten met het maken van moeilijke keuzes en er zijn mensen die weinig tot geen nabestaanden hebben en willen op deze manier hun wensen kenbaar maken.
Uitvaartverzekeringen
Er zijn nog veel misverstanden rondom uitvaartverzekeringen. Wij krijgen vaak de vraag: ‘Kan ik de uitvaart door jullie laten begeleiden als ik een uitvaartverzekering heb? Ben ik dan niet duurder uit?’
U mag altijd zelf een begrafenisonderneming kiezen. Het maakt niet uit waar en hoe u verzekerd bent. Uw verzekeraar is verplicht het verzekerde bedrag uit te keren en u bepaalt zelf wie uw uitvaart gaat organiseren.
Opbaren
Na het overlijden moet er een keuze worden gemaakt over de plaats van opbaren: thuis of in een uitvaartcentrum of een combinatie van deze twee. Het kan ook een andere geliefde plek zijn. Bijvoorbeeld het tuinhuisje op het volkstuincomplex of de bestuurskamer van de tennisvereniging. Uiteraard moet dit wel altijd met de eigenaar van het gebouw worden overlegd. Maar wettelijk is er geen bezwaar.
Balsemen
Een moeilijk woord, een prachtige methode. Met thanatopraxie bedoelen we dat het lichaam niet hoeft te worden gekoeld (en dus niet ijskoud wordt), maar op een lichte manier wordt gebalsemd. Zodat de staat waarin het lichaam zich verkeerd langer behouden blijft, de ontbinding wordt tijdelijk stilgelegd.
Cremeren of begraven
In Nederland was jarenlang begraven de standaard. In 1914 vond de allereerste crematie plaats in Nederland. Door de jaren heen is cremeren steeds populairder geworden. In Nederland kiest tegenwoordig ongeveer een derde van de mensen voor een begrafenis en 67% voor een crematie. De afweging kan uit meerdere keuzes bestaan. Wij zetten enkele verschillen tussen begraven en cremeren voor u op een rij.
Kisten en manden
Kisten heb je in allerlei vormen, maten en materiaalsoorten. Wij werken samen met echte vakmensen die er alles aan doen om van de grafkist een persoonlijk eerbetoon te maken. Grafkisten zijn er namelijk in enorm veel variaties in zowel uiterlijk als kosten. Kijk eens rustig tussen alle verschillende prachtige creaties en kies zo de perfecte grafkist.
Mooie locaties
Op een boot, in een museum, aan het water of misschien in uw mooie tuin? In de afgelopen jaren heb ik verschillende mooie, bijzondere, unieke en niet-standaard plekken mogen leren kennen. De kracht van een bijzonder mooie locatie is dat het een mooie blijvende herinnering geeft aan de uitvaart. Vaak komen de initiatieven van nabestaanden met een gewenste locatie, maar zelf heb ik inmiddels ook ruime kennis opgedaan van de vele mogelijkheden. Op deze pagina zal ik een aantal van deze locaties met u delen.
Condoleance
Een condoleance bij een begrafenis of crematie is voor vrienden, kennissen en collega’s een mooi moment om persoonlijk steun te betuigen aan de nabestaanden. Ook voor bekenden van de overledene is condoleren een manier van rouwverwerking. Een condoleance vindt vaak plaats op de avond voorafgaand van de uitvaart, maar ook op de dag van de uitvaart zelf. Als u ervoor kiest om thuis opgebaard te worden kunt u er voor kiezen om familie, vrienden en bekenden nog eenmaal afscheid te laten nemen van de overledene. Meestal is er dan gelijk op diezelfde plaats een mogelijkheid tot condoleren.
Muziek
Met muziek op een begrafenis of crematie wordt er iets persoonlijk van de overledene aan de uitvaart meegegeven. Het is ook mogelijk om live muziek bij een begrafenis of crematie te spelen.
Video en livestream
Steeds meer mensen willen tijdens het leven hun wensen voor hun uitvaart bespreken en vastleggen. De reden hiervoor zijn divers: de één wil zelf de regie in handen houden, een ander wil de kinderen niet belasten met het maken van moeilijke keuzes en er zijn mensen die weinig tot geen nabestaanden hebben en willen op deze manier hun wensen kenbaar maken.
Presenteren
Bij een uitvaart wil je de overledene graag herinneren en eren. Dit wordt vaak gedaan door middel van beeldmateriaal en een mooie uitvaartspeech. Sommige mensen schudden een tekst zo uit hun mouw, maar wij snappen dat dit niet voor iedereen zo makkelijk gaat. Wij hebben daarom een stappenplan gemaakt dat je op weg kan helpen bij het voorbereiden van de uitvaartspeech.
Catering
Na een uitvaart is het gebruikelijk dat er nog even nagepraat wordt en herinneringen aan de overledene worden opgehaald. Het traditionele kopje koffie met een plakje cake is een mogelijkheid, maar tegenwoordig vallen koffietafels, een borrel met bitterballen, een high tea of zelfs een compleet buffet tot de catering uitvaart mogelijkheden. Ook is het mogelijk om het favoriete hapje of drankje van een overledene aan te bieden. Onder het mom van een laatste toost op het leven, stem ik graag alle mogelijkheden voor catering uitvaart met u af.
Bloemen
Kleurrijk, of juist subtiel en ingetogen. Bij een afscheidsplechtigheid van een uitvaart zijn bloemen vaak een groot onderdeel. Soms wordt het vooraf aangegeven dat nabestaanden of naar wensen van de overledene, verzoeken om een bepaalde kleur of soort bloem mee te nemen. Tijdens een crematie of begrafenis zal de uitvaartbegeleider ervoor zorgen dat de bloemen voor de uitvaart een geschikte plek krijgen. Als nabestaande kunt u op een begrafenis een bloemstuk, bloemen of een losse bloem kiezen en als uitvaartverzorger laat ik u graag de mooiste rouwbloemen en rouwboeketten zien.
Rouwdrukwerk
Een prachtige rouwkaart met een foto van de overledene, of met een poëtische tekst op bijvoorbeeld ecopapier. Rouwkaarten zijn bijzonder en worden vaak bewaard door de ontvangers. Ook een rouwadvertentie na een overlijden is een standaardprocedure. U kunt ervoor kiezen om een overlijdensadvertentie te plaatsen in een lokale, regionale of landelijke krant. Hierin wordt vermeld waar en wanneer afscheid genomen kan worden, of er een condoleance plaatsvindt en andere belangrijke zaken omtrent de uitvaart. Ook is het gebruikelijk om na de begrafenis of crematie een bedankkaart te sturen naar de gasten die aanwezig zijn geweest tijdens de uitvaart. U kunt hen bedanken voor hun aanwezigheid en voor het bijstaan in het rouwproces.
Ontdek ook de nieuwe digitale mogelijkheden van een virtuele rouwkaart…
Rouwvervoer
Een traditionele rouwauto is allang niet meer de standaard en er zijn verschillende rouwvervoer alternatieven. U kunt ervoor kiezen om uw dierbare zelf te vervoeren, maar u kunt ook kiezen voor een uitvaartkoets, handkar, motor of met een bakfiets of zelfs een caravan. Bent u benieuwd welke types rouwvervoer nog meer mogelijk zijn? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op en ik help u graag verder.
Dragers
Tijdens de uitvaart wordt de overledene op een aantal plaatsen gedragen: meestal in de kerk, de aula van de begraafplaats en naar de laatste rustplaats. Het is een plechtig en indrukwekkend onderdeel van de uitvaartplechtigheid, dat goed moet verlopen. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bepalen wie er gaat dragen: zijn er genoeg broers, zussen of sterke kleinkinderen? Of maakt u liever gebruik van professionele dragers?
Asbestemming
Na de crematie kunt u de as verschillende bestemmingen geven, op basis van persoonlijke voorkeuren en culturele of religieuze gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden van veelgekozen asbestemmingen:
Gedenktekens
De echte herinnering aan de overledene zit natuurlijk in het hart. Om een tastbare gedenkplaats te hebben markeren nabestaanden de laatste rustplaats van hun geliefden graag met een gedenkteken als blijvende herinnering. Er is vandaag de dag een uitgebreide keuze uit vormen en steensoorten en andere materialen, zoals metaal, glas en hout.
Wij kunnen u daar natuurlijk bij helpen.
U kunt kiezen uit bestaande modellen, maar u kunt ook kiezen voor een uniek exemplaar, dat u bijvoorbeeld laat ontwerpen door een kunstenaar.
Digitale nalatenschap
Naast goederen, geld of vastgoed beschikken we tegenwoordig ook over digitale bezittingen. Denk hierbij aan foto’s die in de cloud zijn opgeslagen, sociale media accounts, maar ook gebruikersnamen en wachtwoorden van computers, smartphones en online accounts. Veel mensen leven na hun overlijden ongewild digitaal verder. Daarom is het belangrijk om ook over deze digitale erfenis na te denken en keuzes kenbaar te maken aan nabestaanden.
Rouwverwerking
Na de uitvaart als de drukte voorbij is, dringt de ware omvang van een ingrijpend verlies pas echt door en begint het echte rouwen. Familie en vrienden spelen daarin een belangrijke rol.
We geven meer informatie wat er allemaal na de uitvaart op je afkomt en waar je eventueel hulp voor kunt krijgen.