Care for kids.

Je kind verdrietig zien.

het is het ergste wat je je als ouder kunt voorstellen

Care for kids

Je kind verdrietig zien: het is het ergste wat je je als ouder kunt voorstellen. Toch is de dood, net als leven, verbonden aan het ‘mens zijn’. Ja, ooit gaat jouw mini me afscheid nemen van mensen of dieren die hij of zij liefheeft. Het fijne nieuws? Met een goede voorbereiding vorm je een waardevolle basis voor later. Lees: als je eerlijk bent over rouw en verdriet, dan zal je zoon of dochter de vrijheid voelen om zijn of haar emoties te tonen. Nu, maar ook later.

Al die vragen,
maar je bent niet alleen

“Hoe vertel ik mijn zoon dat zijn favoriete oom is overleden?”

“Hoe ga ik om met het verdriet van mijn 5-jarige dochtertje?”

“Wat kan ik beter wel en niet doen bij mijn rouwende tiener?”

Zoveel vragen, zoveel manieren. Ook hierbij geldt: je hoeft het niet alleen te doen. Want hoeveel je ook van je kind houdt, soms weet je het als ouder ook gewoon even niet. En hey, dat is helemaal oké.

Kinderverdriet vs. volwassenverdriet

Kinderen beleven verdriet anders dan volwassenen. Zij voelen veel minder onderscheid tussen verdriet om die overleden opa, tante of dat huisdier. Het bewijs dat we elke vorm van kinderverdriet serieus moeten nemen. Ook is het goed om je te realiseren dat verdriet geen wedstrijd is. Geen ‘probleem’ dat moet worden opgelost. Het is een emotie die de ruimte en tijd verdient; die bij het leven hoort.

Kistje vol tranen

Wat kan helpen is een kistje of mandje te maken met een bundeling van “troostproducten” zoals een herinneringsboek, knuffel of een armbandje. Het kistje en de producten geven dan steun en houvast.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Ook al ben je geneigd je jongste gezinslid te beschermen, ik geef altijd het advies hem of haar zo veel mogelijk te betrekken bij het proces. Ik spreek uit ervaring want ik was net 12 toen mijn vader overleed. ik had er niet aan moeten denken dat mijn moeder me toen bij het afscheid en de uitvaart had weggehouden.

Samen betrekken we je kind/de kinderen in het proces. We begeleiden jouw zoon of dochter sámen in het afscheid nemen. Een paar voorbeelden:
– We kijken bij de overledene, op de begraafplaats en in het uitvaartcentrum.
– Wil hij/zij niet meer kijken? Dan is dat helemaal prima.
– We bespreken of hij/zij iets wil doen op de uitvaart. Helpen bij het dragen of beschilderen van de kist bijvoorbeeld, of het maken van een bloemstuk.
– We luisteren naar wensen om te spreken tijdens de dienst.

Kunnen wij u helpen?