Digitale nalatenschap.
Bent u digitaal erfgenaam.
Ook hier is hulp voor
Naast goederen, geld of vastgoed beschikken we tegenwoordig ook over digitale bezittingen. Denk hierbij aan foto’s die in de cloud zijn opgeslagen, sociale media accounts, maar ook gebruikersnamen en wachtwoorden van computers, smartphones en online accounts. Veel mensen leven na hun overlijden ongewild digitaal verder. Daarom is het belangrijk om ook over deze digitale erfenis na te denken en keuzes kenbaar te maken aan nabestaanden.
Partner van
Digital life Legacy
Wij hebben een samenwerking op het gebied van digitale nalatenschap met Digital Life Legacy; hét kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap.
Op deze pagina vind je meer informatie over onze samenwerking met Digital Life Legacy en hebben we een aantal tips op een rij gezet waar je nu al over kunt nadenken.
Wat te doen met de smartphone?
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Het is dan ook een kostbaar bezit geworden. Een mobiele telefoon bevat namelijk niet alleen dierbare herinneringen zoals foto’s, films en muziek, maar ook informatie over digitale diensten, accounts, abonnementen en e-mails.Vaak zijn deze gegevens nodig voor het afhandelen van zaken na een overlijden. Zeg een telefoonabonnement dan ook niet direct op, want het gevolg is dat je geen toegang meer hebt tot die informatie. Daarnaast wil je de herinneringen in de vorm van foto en video ook behouden, totdat deze zijn veiliggesteld.Maar wat als je geen toegang hebt tot de smartphone van een overleden dierbare?Zonder toegangscode is het vaak onmogelijk voor nabestaanden om bij de gegevens, foto’s en video’s te komen. Fabrikanten en telecombedrijven werken niet mee aan verzoeken om toegang te krijgen. Het kan dus een lastige klus zijn om toegang te krijgen.Bij onze samenwerkingspartner Digital Life Legacy vind je meer informatie en tips over wat te doen met de smartphone van een overleden dierbare. Ook kunnen zij helpen met het achterhalen van de toegangscode.
Digital Life Legacy: Kenniscentrum voor digitale nalatenschap
Digital Life Legacy kan helpen met het toegankelijk maken van data door gegevens veilig te stellen en rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze toegang te geven tot onbekende wachtwoorden en toestelcodes.
Ook bieden zij de volgende diensten:
–Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscodes niet van hebben.
–Het herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes
–Verzorgen van presentaties en workshops over digitale nalatenschap
–tips over het zelf veiligstellen van dierbare data
–Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen
–Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips over bijvoorbeeld het opzeggen van een Facebookaccount van een overledene
Sociale media
Veel mensen hebben persoonlijke informatie zoals foto’s, video’s en berichten op sociale media als Facebook, Instagram en X staan. Na het overlijden van een dierbare is het omgaan met de social media-accounts dan ook een gevoelige kwestie.
Hieronder vind je informatie over wat je kan doen met de accounts van de bekendste sociale media platformen. De keuzes die zij bieden verschillen. Zo kun je ervoor kiezen om het account
te verwijderen, een herdenkingsstatus toe te kennen of het profiel ongewijzigd te laten.
Als een dierbare is overleden, kunnen nabestaanden het Facebookprofiel van de overledene op verschillende manieren beheren. Hier zijn enkele opties:Je kan ervoor kiezen om niets te doen en het profiel ongewijzigd te laten. Je krijgt dan ieder jaar wel een berichtje dat de overleden dierbare jarig is. Dat kan confronterend zijn voor nabestaanden.Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om een profiel een herdenkingsstatus te geven. Met deze status is het profiel alleen zichtbaar voor Facebookvrienden. Het komt niet bij vriendensuggesties te staan en meldingen over de verjaardag blijven uit. Alle inhoud op het profiel blijft bewaard, en vrienden en familie kunnen nog steeds berichten plaatsen, zoals mooie herinneringen aan de overledene. Na het instellen van de herdenkingsstatus kan alleen de aanvrager nog wijzigingen aanbrengen.Als je de inloggegevens van de overledene hebt, kun je het account verwijderen. Dit kan echter lastig zijn als je geen toegang hebt tot die gegevens. Zonder inloggegevens is het moeilijk om het Facebookprofiel van een overleden persoon te verwijderen. Facebook wil namelijk bewijs zien dat je een direct familielid bent of om een andere reden het profiel mag beheren.Je kunt Facebook ook vragen het account te verwijderen. Maar doe dat niet meteen. Als de overledene het Facebook-account heeft gebruikt om bij andere diensten in te loggen, lukt dat niet meer.
Wil je meer informatie? klik dan hier.
Het account van WhatsApp kan alleen gesloten worden als je zelf toegang hebt tot de app van de overledene. Doe je niets? Dan verwijdert WhatsApp het account automatisch als er 120 dagen geen activiteit is geweest. Let wel op: zodra je het telefoonabonnement van de overledene opzegt, heb je geen toegang meer tot het WhatsApp-account.
Wil je de berichten van jouw overleden dierbare bewaren? Dan kan je deze bewaren in een ‘Whappbook’. In dit boek staan alle appsprekken met datum, tijd, emoji’s en natuurlijk foto’s.
Instagram is eigendom van Facebook. Dus ook bij Instagram kan je kiezen tussen het sluiten van het profiel of om er een herdenkingspagina van te laten maken. Je kunt via een formulier het profiel laten verwijderen. Het is wel zo je het formulier alleen kan invullen als je zelf ook een account hebt. Let wel op: Instagram vraagt om een kopie van de akte van overlijden.
Wil je meer informatie? klik dan hier.
X
Bij X (voorheen Twitter) is het vrij eenvoudig om het account te deactiveren. Vul het webformulier in en Twitter neemt contact met je op om het af te handelen. Let wel op: X vraagt om een kopie van de akte van overlijden als bewijs.
Om het Pinterest-account van een overleden dierbare te laten sluiten of deactiveren moet je een e-mail sturen. Via deze pagina kom je bij een webformulier waarbij je de aanvraag tot sluiting kan doen. Let wel op: Pinterest vraagt om een kopie van de akte van overlijden als bewijs.
Net als Facebook biedt ook LinkedIn de mogelijkheid of het account te verwijderen of om er een herdenkingsstatus aan te geven. Het innen van (mogelijk) abonnementsgeld stopt dan. LinkedIn vraagt om een kopie van de overlijdensakte en een bewijs dat je bevoegd bent om de nalatenschap te regelen.
Wil je meer informatie? klik dan hier.