Rouwkaarten.

Een rouwkaart is een belangrijk en persoonlijk document.

er is tegenwoordig veel mogelijk

Eric uitvaartzorg heeft eigen vormgever in huis

Een rouwkaart is een belangrijk en persoonlijk document. Maar ook het maken van liturgieën, gedenkboekjes of (inleg)kaartjes vraagt om  goede vormgevers die jouw wensen creatief vertalen naar een waardevol document. Wij werken samen met mensen die oog hebben voor detail. We leveren daarbij ook een digitale versie aan.
We denken mee met ideeën en mogelijkheden voor jou om over na te denken.  We kunnen al bij het eerste gesprek enveloppen achterlaten bij je, zodat je de adressen alvast kunt gaan opzoeken en de enveloppen kunt (be)schrijven. Het heeft echter de voorkeur een excelsheet aan te leveren met de adresgegevens (gegevens verdeeld over kolommen), dan kunnen we de enveloppen ook in ieder gewenste lettertype meeprinten en zelfs de verzending verzorgen. Samen werken we dus aan de vormgeving en stemmen we af (digitaal of persoonlijk), tot we tot het mooist denkbare resultaat komen en de drukker aan de slag kan om de kaarten te drukken. Heel veel moderne technieken hebben we tot onze beschikking, zoals bijvoorbeeld de letterpress. Ook kunnen we een foto op ieder formaat laten afdrukken en met fotolijst aanleveren.

Etiquette rouwkaarten schrijven

Vaak krijgen wij de vraag ‘Wat zet je op de rouwkaart?’ De rouwkaart is namelijk een belangrijk onderdeel bij het regelen van de uitvaart. Uiteraard wil je een rouwkaart voorzien van de juiste tekst. En vooral niks vergeten. Bij het maken van rouwkaarten hoort een bepaalde etiquette. Dat wil zeggen een richtlijn die er voor zorgt dat je alle belangrijke informatie op de rouwkaart zet. In dit artikel zullen wij de vraag ‘Wat zet je op de rouwkaart?’ zo compleet mogelijk beantwoorden.

De Naam

De naam van degene die is overleden. En meestal wordt ook de relatie tot de afzenders genoemd. Dus bijvoorbeeld onze opa, papa etc. Je kan dit eventueel aanvullen met een koosnaam of een bijnaam van iemand. Dit maakt het wat meer persoonlijk.

Datum

Het feit dat iemand is overleden met daarbij de overlijdensdatum.

Geboortedatum

De geboortedatum of de leeftijd die iemand heeft bereikt. Voor het nageslacht is de geboortedatum “beter”

Wijze van overlijden

De wijze van overlijden (bijvoorbeeld na een ziekbed).

Alles over de uitvaart

Locatie, datum, tijd en het onderdeel/de onderdelen waarvoor je gasten uit wilt nodigen. Je kunt sommige gasten bijvoorbeeld alleen uitnodigen voor de uitvaart, een (kerk)dienst of een gelegenheid tot afscheid nemen (opbaring) en andere gasten voor alle onderdelen.

Besloten kring?

Als het in besloten kring is dan kun je dat ook vermelden. Het is dan een mooi idee om indien er een openbare laatste rustplaats is, de locatie hiervan te vermelden zodat mensen deze op een ander moment kunnen bezoeken om afscheid te nemen.

Een adres vermelden

Een correspondentieadres waar mensen bijvoorbeeld een condoleancekaart of bloemen kunnen bezorgen.

De familienamen

De namen van het gezin/familieleden/vrienden die de kaart hebben opgesteld.

Wat kun je nog meer op de kaart zetten?

Naast de gangbare zaken die je op de rouwkaart zet, kun je nog een aantal zaken toevoegen, afhankelijk van je eigen voorkeur. Optioneel kun je de volgende zaken op de kaart zetten:

Routebeschrijving

Niet iedereen is even handig met de “nieuwe” navigatie mogelijkheden, een korte bondige uitleg kan dan handig zijn hoe er met name het laatste stukje gereden moet worden.
Vooral waar het handig is om te parkeren neemt mogelijk veel ellende weg op de uitvaartlocatie.

B&B tips

als mensen van ver of misschien wel uit buitenland komen kunnen een aantal adresjes voor een overnachting handig zijn.

Dresscode

Een dresscode kan fijn zijn als er bepaalde wensen zijn (bijvoorbeeld geen zwarte kleding of graag witte kleding). Of juist een thema.

Iets meenemen

Een verzoek om iets mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld iedereen vragen een mooie foto van de overledene mee te nemen om in de locatie op te hangen of om een bloem mee te nemen. Op deze manier creëer je meteen een persoonlijke sfeer tijdens de uitvaart.

Contactgegevens

Contactgegevens voor eventuele vragen.

RSVP verzoek

‘répondez s’il vous plaît’, oftewel: ‘zou je alsjeblieft kunnen antwoorden’. Als je de afkorting RSVP op de trouwkaart plaatst, weten de gasten dus dat je graag een bevestiging wil krijgen van hun aanwezigheid.

Quote meenemen/vragen

Eventueel een boodschap, quote of gedicht welke past bij de overledene. Bijvoorbeeld voor op een groot prikbord.

Kinderen

Eventueel kun je laten weten of (kleine) kinderen wel of niet gewenst zijn op deze dag.

Geen bloemen

Mocht je geen bloemen willen ontvangen, dan kun je dat ook aangeven op de kaart. Soms wordt in plaats van bloemen een gift aan een goed doel gevraagd.

Wat schrijf ik op de envelop van de rouwkaart?

De namen op de envelop kunnen al aangeven wie de genodigden zijn voor het afscheid. Bij de aanhef “familie” betekent het vaak dat het hele gezin inclusief de kinderen uitgenodigd zijn voor de uitvaart. Staan er specifieke namen op de rouwkaart, dan gaat het om deze personen die aanwezig mogen zijn.

Rouwkaart laten maken?

Het belang van een adressenlijst.

Adressenlijst uitvaart

Waarom is dit zo belangrijk

Een actuele adressenlijst waarin de adressen van familie, vrienden en kennissen staan is vrijwel onmisbaar voor het versturen van de uitnodigingen voor de uitvaart en de kennisgeving. Het is belangrijk dat de rouwkaart tijdig op de post wordt gezet als je mensen wilt uitnodigen om de uitvaart bij te wonen. Meestal wordt dit al de dag na het overlijden gedaan. En omdat er na het overlijden van een dierbare heel wat zaken geregeld moeten worden omtrent de uitvaart, kan het hebben van een actuele adressenlijst erg veel tijd besparen.Daarnaast kan een actuele adressenlijst ook een vorm van rust bieden. Doordat nabestaanden niet meer naar de juiste adressen hoeven te zoeken, kunnen zij hun tijd en energie ergens anders in stoppen. In het organiseren van het afscheid en hun rouwproces bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er nog heel wat andere voordelen verbonden aan een adressenlijst voor de uitvaart. Wij benoemen de belangrijkste:

Met een actuele adressenlijst kun je jouw nabestaanden ontzorgen. Zij hoeven niet zelf nog op zoek te gaan naar alle adressen en zich richten op het (organiseren van) het afscheid. Met een adressenlijst waar alle nodige gegevens in staan, wordt heel wat stress wegnomen. 

Verzorgt de uitvaartondernemer de rouwkaart aan de hand van de uitvaartwensen en moet deze rechtstreeks verzonden worden? Dan is het fijn als de uitvaartondernemer een lijst krijgt met alle geadresseerden die een kaart moeten ontvangen.

Door je adressenlijst bij leven regelmatig te updaten, maak je het voor je nabestaanden makkelijker om te bepalen wie er een rouwkaart moeten ontvangen.

Een bedankje.

blij dat iemand er is

Bijvoorbeeld een herinneringsdoosje

Tijdens de uitvaart heb je vaak geen tijd om uitgebreid met alle gasten te praten, terwijl je waarschijnlijk heel blij en dankbaar bent dat ze er zijn.  Met een rouwbedankje kun je toch iedereen bedanken. Door in dit bedankje iets te verwerken wat past bij de overledene heeft iedereen ook meteen een mooie herinnering. Met een herinneringsdoosje als rouwbedankje kun je alle kanten op.
Door een doosje met persoonlijke herinneringen als foto’s, teksten en symbolen te vullen, creëer je een uniek rouwbedankje. 

Voorbeelden

Door een doosje met persoonlijke herinneringen als foto’s, teksten en symbolen te vullen, creëer je een uniek rouwbedankje. 

Geef een doosje met licht

Wil je iedereen wat hoop meegeven? Geef dan een luciferdoosje mee met een tekst, bijvoorbeeld: ‘Een lichtje voor jou / Een nieuw begin / Alleen maar licht en liefde / Een mooie reis’ of een andere passende tekst. Of vul het luciferdoosje met allemaal foto’s met mooie momenten uit het leven van de overledene. Zo geef je de nabestaanden een kleine, maar dankbare herinnering mee.

Kaarsjes

Je kan er ook voor kiezen om kaarsjes in de uitvaart te verwerken om het afscheid meer licht te geven. Laat de locatie verlichten door alleen maar kaarsen en laat gasten ieder een van die kaarsjes meenemen naar huis. Verpak het om het helemaal af te maken in een persoonlijk doosje. Het kaarsje is dan niet alleen een bedankje, maar herinnert de nabestaanden ook aan de mooie uitvaart.

Favoriete geur

Had de overledene een typische geur waar hij of zij dol op was? Bijvoorbeeld een parfum of aftershave? Of wellicht wierook of potpourri? Stop dit in een doosje zodat de nabestaanden bij het openen van het doosje weer even herinnerd worden aan de fijne momenten met die ene persoon.

Snoepjes

Had iemand altijd die ene rol met snoepjes in zijn of haar tas? Hoe toepasselijk is het dan om deze snoepjes in een doosje mee te geven aan de nabestaanden. Als ze het doosje openen verschijnt er vast weer even een glimlach op hun gezicht.

Vul een doosje met muziek

Voor sommige mensen staat het leven in het teken van muziek, dus waarom degene ook niet herinneren op een muzikale manier? Geef bijvoorbeeld een muziekdoosje mee met het favoriete nummer. Je kan natuurlijk ook zelf nummers samenstellen. Stop in een doosje een cd of usb-stick met de muziek die op de uitvaart werd gespeeld of kies voor een mix van favoriete nummers van de overledene.

Klein kaartje

Kleine kaartjes met berichten erop kunnen details bevatten van je favoriete dingen. Voorbeelden zijn: ‘Ik hou van je omdat…’, ‘Bedankt voor…’, ‘Als we niet samen zijn, mis ik je het meest aan…’, of ‘Weet je nog toen…’.

Meer weten over bedankjes?