Presenteren.
Uw presentatie tijdens de uitvaart.
Een fotopresentatie
Een uitgelezen mogelijkheid om een uitvaart een persoonlijk karakter te geven is een fotopresentatie die wordt afgespeeld tijdens de plechtigheid. Doorgaans kiest de familie ervoor om beelden uit het leven van de overledene te laten zien tijdens de muziek en op de momenten dat er iemand spreekt een stilstaande foto te laten staan. Meestal worden de foto’s getoond in chronologische volgorde. De babytijd, de jeugd, als tiener, trouwen, kinderen en kleinkinderen. Leuk als er oude foto’s boven water komen tijdens het zoeken van geschikt beeldmateriaal.
De techniek op locatie
Veel locaties (uitvaartcentra, begraafplaatsen, crematoria en kerken) zijn uitgerust met apparatuur voor het vertonen van beeldmateriaal. Indien dit niet het geval is regelen wij de benodigde apparatuur.
U kunt de presentatie helemaal zelf in elkaar zetten of dit door iemand laten doen. Er is bijna altijd wel iemand in de familie die handig is met de computer. Wij controleren alles altijd en geven ook advies als dat nodig is. Als u het niet zelf wilt of kunt maken nemen we u alles uit handen. We nemen een stapel foto’s mee en dan regelen wij alles. We scannen de foto’s in en zorgen dat ze precies passend ‘onder’ de muziek worden gezet. We kijken samen bij ons op kantoor of het precies zo is geworden als u voor ogen had.
Spreken tijdens de uitvaart
De toespraken van familie, vrienden of collegae dragen sterk bij aan een persoonlijke ceremonie.
Vind je het moeilijk een toespraak te schrijven of te houden, dan kun je een beroep doen op een uitvaartspreker. Deze zoekt samen met jou naar het unieke en bijzondere in het leven van de overledene en de betekenis die hij of zij heeft gehad. Op basis hiervan schrijft de uitvaartspreker een toespraak, die hij of zij bij de uitvaart uitspreekt. Zij kunnen je ook helpen bij het schrijven van een toespraak die je zelf uit wilt spreken. Wij kunnen je diverse uitvaartsprekers adviseren.
Twijfelt je of je jouw verhaal op het moment zelf wel kunt vertellen, dan kun je altijd de tekst op papier zetten. Als het niet lukt, kan ik het van je over te nemen.
Zelf spreken, de voorbereiding.
Geef je emoties de ruimte
Als je een speech moet voorbereiden voor een uitvaart kan het zo zijn dat je hier even voor moet zitten. Je bent net iemand verloren en er gaan veel emoties door je heen. Het is bij de voorbereiding van de uitvaartspeech belangrijk dat je naar je gevoelens luistert. Dit kan je helpen bij het schrijven van de speech, maar helpt je ook verder in jouw rouwproces. Neem de tijd voor jezelf en je emoties. Trek je terug op een rustige plek en ga bij jezelf na: “hoe voel ik mij op dit moment nou echt?” Vind je dat moeilijk? Pak er dan pen en papier bij. Schrijf bijvoorbeeld op post-its elke emotie die je voelt. Of ga in gesprek met vrienden of familie. Door dit te doen kun je jezelf ontladen voordat je begint met het schrijven van de uitvaartspeech en staan je emoties je minder in de weg.
Verzamel inspiratie en informatie
Misschien heb je wel al een idee van wat je wil schrijven, maar weet je niet hoe je moet beginnen. Dat is helemaal niet gek. Er zijn waarschijnlijk honderd verhalen over de overledene die je zou willen vertellen. Pak je rust en begin niet meteen aan de speech, maar verzamel eerst zoveel mogelijk verhalen die je kunt gebruiken. Pak er bijvoorbeeld een schriftje bij en schrijf over de mooiste herinneringen die je samen met je verloren dierbare hebt gemaakt. Op die manier heb je alle verhalen duidelijk voor je en kun je kiezen welke verhalen je tijdens de afscheidsdienst wilt delen. Kom je er niet uit? Wees niet bang om hulp te vragen. Ga in gesprek met familie en vrienden. Zij kunnen allerlei verhalen en anekdotes met je delen voor de uitvaartspeech. Of kijk naar oude filmpjes en foto’s die herinneringen kunnen oproepen. Naast inspiratie is het ook fijn om hier met anderen over te kunnen praten. Zodra je genoeg verhalen en anekdotes hebt, moet je gaan bedenken welke bijzonder genoeg zijn om in je speech op te nemen.
Bepaal welk verhaal je wilt vertellen
Je hebt je emoties de ruimte gegeven, je hebt inspiratie opgedaan, dus je bent bijna klaar om te beginnen met het schrijven van de uitvaartspeech. Het kan helpen om vooraf te bedenken wat je wilt bereiken met je speech. Wil je humor gebruiken om de sombere sfeer om te gooien? Of wil je juist een heel emotioneel verhaal vertellen? Bedenk voordat je gaat schrijven wat de kernboodschap van jouw verhaal wordt. Het liefst zou je natuurlijk alle verhalen willen vertellen, maar de kans is groot dat er meerdere sprekers zijn. Je moet dus rekening houden met de tijd. Door een kernboodschap te bedenken verlies je niet de rode draad in jouw verhaal. Om de kern van jouw boodschap te vinden, moet je nagaan wat jij belangrijk vindt. Welk deel van de verhalen die je hebt gehoord, of zelf over kunt vertellen, wil je dat blijft hangen bij de gasten? Om dit proces makkelijker te maken, kun je de verhalen groeperen. Maak een lijstje met alleen grappige verhalen, maak een lijstje met mooie herinneringen, of maak een tijdlijn van de verhalen. Begin bijvoorbeeld met het verhaal over jullie eerste ontmoeting.
Neem je tijd voor elk deel van de speech
In de vorige stap heb je bedacht wat je kernboodschap is. Dit is ook meteen het begin van jouw verhaal. Begin met een boodschap die moet blijven hangen bij de gasten. In het midden van je speech vertel je de anekdotes en verhalen die je op hebt gedaan bij stap 2. Eindig door de cirkel rond te maken. Ga weer terug naar de kernboodschap en vertel daar nog iets over. Verdeel de speech in drie delen om het makkelijker te maken voor jezelf. Het begin, het midden en het eind. Schrijf bij elke stap steekwoorden op. Bedenk wat je hier wil zeggen. Stel jezelf bij elke stap vragen. Vragen die je kunt stellen zijn:
-Wie is de persoon voor mij?
-Hoe zien anderen de persoon?
-Welke verhalen passen het beste bij mijn ervaringen?
-Wat is nou echt typisch diegene die je verloren bent?
Het is vooral belangrijk dat je de tijd neemt om jouw speech te schrijven. Denk goed na over wat je precies wilt vertellen. Wees niet bang om hulp te vragen als je er echt niet uitkomt.
Voorbereiden op het speechen
Speechen is niet makkelijk. Helemaal niet als je net iemand verloren bent. Misschien ben je nerveus of bang dat de emoties je te veel worden. Oefening baart kunst zeggen ze vaak. Als je het heel spannend vindt om voor een groep te spreken, kan het goed zijn om je speech een paar keer te oefenen voordat de dag van de uitvaart aanbreekt. Vraag iemand uit je familie of je de speech voor hem of haar mag oefenen. Zo raak je gewend aan het spreken voor iemand. Of oefen je speech voor de spiegel. Spreek van tevoren met iemand af dat je tijdens de speech naar hem of haar kijkt. Als de zenuwen of emoties je even teveel worden, heb je een vast punt waar je naar kan kijken. Op die manier hoef je niet naar de hele zaal te kijken. Of spreek af dat diegene tijdens de speech naast je staat om je te steunen en het eventueel van je kan overnemen als het je niet meer lukt op je speech op te lezen.